F l I X

Usein kysytyt kysymykset

Askarruttaako mieltäsi jokin autonrakennukseen liittyvä kysymys? Olemme keränneet tälle sivulle hakijoiden meille esittämiä kysymyksiä. Tutustu – näistä voi olla apua sinullekin!

PITÄÄKÖ AUTOISTA TIETÄÄ JOTAKIN, JOTTA VOI HAKEA AUTONRAKENTAJAKSI?

Emme edellytä hakijoilta minkäänlaista tietoa autoista. Saat kattavan koulutuksen tehtävääsi. Nykyaikainen autotehdas on kokoonpanotehdas, jossa prosessit huolehtivat siitä, että tuotteesta tulee juuri halutunlainen. Sinä huolehdit vain omasta, tärkeästä työvaiheestasi.

KANNATTAAKO JÄTTÄÄ HAKEMUS, VAIKKA OMA KOULUTUS EI LIITTYISI MITENKÄÄN AUTOIHIN?

Me arvostamme eniten sitä, että hakijalla on halu tehdä laatua, kiinnostus oppia uutta ja kyky toimia yhteistyössä tiimin jäsenenä. Hyvinkin erilaiset ammattikoulutukset antavat juuri niitä valmiuksia, joita me autonrakentajilta odotamme. Meillä on osaavina autonrakentajina niin kosmetologeja kuin leipureita. Joihinkin tehtäviin autoalan koulutus voi olla etu, mutta useimpiin tehtäviimme hakijan koulutustaustalla ei ole ratkaisevaa merkitystä.

ONKO AUTONRAKENTAMINEN RASKASTA?

Autonrakennus on fyysistä työtä, mutta me olemme jo vuosikymmeniä panostaneet ergonomiaan ja työturvallisuuteen. Esimerkiksi kokoonpanossa auton kori on kuljettimilla aina sillä korkeudella, jolla työnteko on helpointa. Raskaita työvaiheita on automatisoitu, ja osien asentamista helpotetaan monilla ratkaisuilla. Lisäksi työkierron avulla tehtäviä voi vaihdella tiimin sisällä tai eri tehtävissä.

ONKO AUTONRAKENTAMINEN YKSITOIKKOISTA LIUKUHIHNATYÖTÄ?

Liukuhihnatyöstä luovuimme jo 1970-luvulla. Autonrakennus tapahtuu tiimeissä, joissa tehtäviä voi vaihdella, ja jokaiseen tehtävään liittyy erilaisia vaiheita. Tavoitteena on, että jokainen autonrakentaja osaa 3–4 erilaista työvaihetta, jotta tehtäviä voidaan sujuvasti vaihtaa tiimien sisällä esimerkiksi taukojen yhteydessä. Työ autotehtaalla ei ole yhden mutterin vääntämistä aamusta iltaan.

MISTÄ PALKKA MUODOSTUU?

Aloittava työntekijä kuuluu joko ryhmään 1 (ei työkokemusta), 2 (yli vuoden työkokemus) tai 3 (yli viiden vuoden työkokemus). Aloituspalkka ja palkkaportaat kehittyvät työsuhteen kuuden ensimmäisen kuukauden aikana tämän jaottelun mukaisesti. Aloituspalkka muodostuu ensimmäisestä työpäivästä lähtien työehtosopimuksen mukaisesta tehtävän vaativuudesta riippuvasta tehtäväpalkasta + Valmet Automotiven Sankarilisästä. Kokonaisansioon tulevat lisäksi vuorolisät, työajantasaamislisä, tulospalkkiot, muut mahdolliset työehtosopimuksen mukaiset lisät kuten hälytyskorvaukset, ylityökorvaukset, arkipyhäkorvaukset ja vuosilomaan liittyvät korvaukset sekä henkilöstöedut.

PITÄÄKÖ TYÖNTEKIJÄN MUUTTAA UUTEENKAUPUNKIIN?

Läheskään kaikki autotehtaan työntekijät eivät asu Uudessakaupungissa. Osa käy töissä esim. Laitilasta, Raumalta tai Turun suunnalta. Halutessasi pääset bussilla suoraan tehtaan portille Turusta (Raision kautta) ja Porista (Rauman kautta). Bussien aikataulut on suunniteltu tehtaan työvuorojen mukaisesti.

SOPIIKO NAINEN AUTONRAKENTAJAKSI?

Noin kolmannes autonrakentajistamme on naisia. Usein naisilla on tehtävissämme tarvittavaa pitkäjänteisyyttä, tarkkuutta ja näppäryyttä. Pienikokoisuuskaan ei ole ongelma. Naiset sopivat autotehtaan työntekijöiksi aivan yhtä hyvin kuin miehet.

MINKÄ IKÄINEN HENKILÖ SOPII AUTONRAKENTAJAKSI?

Nuorimmat viime rekrytoinneissa valitut henkilöt ovat alle 20-vuotiaita, vanhimmat yli 50. Ikä ei ole este – haemme henkilöitä jotka ovat työikäisiä ja työkykyisiä.

VOIKO TYÖTEHTÄVÄÄ VAIHTAA?

Etenkin kokoonpanossa, jossa suurin osa autonrakentajista työskentelee, henkilöitä koulutetaan useamman aseman työtehtäviin, ja työtehtävää voi tiimin sisällä vaihtaa päivän kuluessa. Lisäksi pyrimme mahdollisuuksien mukaan täyttämään avautuvia tehtäviä oman henkilöstön ehdokkaista. Jos sopiva tehtävä ja osaaminen kohtaavat, tiimin tai osaston vaihto onnistuu. Myös eteneminen esimiestehtäviin on mahdollista.

MITEN AUTOTEHTAALLA HUOLEHDITAAN HENKILÖSTÖN HARRASTUSMAHDOLLISUUKSISTA?

Työntekijöiden jaksaminen on yritykselle tärkeää, ja siksi Uudenkaupungin autotehtaan henkilöstön harrastamista tuetaankin monipuolisesti. Työntekijät saavat työsuhde-etuna matkapuhelimella toimivan ePassin, jolla voi maksaa joustavasti mm. Uudenkaupungin uimahallissa, Vahterusringin sisähiihtokeskuksessa, Aquarius Bowlingissa sekä useilla kuntosaleilla. Lisäksi jokaisella työntekijällä on vapaa pääsy Harrastetalo Laturiin, josta löytyy kunto- ja jumppasalit, pöytätennis, biljardipöytä, konsolipelejä sekä kudontatupa kangaspuineen. Autotehtaan henkilöstöllä on myös oma jalkapallojoukkue FC Valmet Automotive sekä harrasteryhmät salibandylle, juoksulle, futsalille, kudontaan ja askarteluun. Jäähallissa on työntekijöiden käytössä jäävuoro kerran viikossa.

KUINKA KANSAINVÄLINEN TYÖPAIKKA AUTOTEHDAS ON?

Uudenkaupungin autotehtaalla on edustettuna yli 70 kansallisuutta. Asiakkaat ovat käytännössä kaikki Suomen ulkopuolelta, samoin useat kumppanit. Autonrakennuksessa kaikki ohjeet, raportit ym. ovat kuitenkin suomeksi, ja tuotannossa kielenä on suomi. Kansainvälisyys näkyy ja lisääntyy, mutta työkulttuuri on yhtenäinen.

MUST ONE SPEAK FINNISH TO WORK AT UUSIKAUPUNKI PLANT?

We have two working languages at the Uusikaupunki plant, Finnish and English. We offer work training in English, and our work instructions are available both in Finnish and English. The number of non-Finnish speaking employees at the Uusikaupunki plant is growing steadily.